Wat is matcha?

Matcha latte, matcha chocolade, matcha ijs, matcha smoothie… we zien het steeds vaker terugkomen. Een aantal jaren geleden werd dit prachtige felgroene drankje steeds populairder en tegenwoordig kun je het bij zo’n beetje elk koffietentje bestellen. Matcha is gemaakt van jonge groene thee blaadjes die zo fijn vermalen zijn dat er een zijdeachtig fel groen poeder overblijft. Deze poeder wordt vermengd met licht afgekoeld gekookt water (ongeveer 75 graden) en op een speciale manier met een bamboe klopper (ook wel chasen genoemd) rustig opgeklopt totdat er een schuimige egale vloeistof ontstaat. Matcha thee heeft een unieke smaak die ook wel wordt omschreven als “umami” en varieert van bitter tot hartig met een zoetje, afhankelijk van welke theeblaadjes er gebruikt worden.

Ontvang blog updates

Every body happy

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Geschiedenis van Matcha

Matcha is bekend geworden door het gebruik van deze groene thee in traditionele Japanse theeceremonies maar vindt zijn oorsprong in China. Daar werd tussen de jaren 600 en 900 de specifieke manier van het bereiden van deze thee ontwikkelt en uiteindelijk werd dit gebruik veel later rond het jaar 1100 door een monnik geïntroduceerd in Japan waar het gebruik over werd genomen. Tot op de dag van vandaag wordt matcha thee hier nog steeds op dezelfde manier bereid en gedronken.

Hoe wordt matcha gemaakt?

Matcha wordt gemaakt van de theeplant Camellia sinensis genaamd. Deze wordt (anders dan bij de productie van gewone thee) een maand voor de oogst afgedekt of in de schaduw gezet waardoor er een proces op gang wordt gebracht waarbij er relatief veel l-theanine en chlorofyl wordt aangemaakt in de blaadjes. L-theanine geeft de thee zijn specifieke smaak en chlorofyl is het pigment waardoor bladeren hun mooie groene kleur krijgen. De hoge hoeveelheid aanwezige chlorofyl verklaart ook waarom matcha die uitgesproken fel groene kleur heeft. Wanneer het tijd is om te oogsten worden alleen de jongste en kleinste blaadjes met de hand geplukt want deze bevatten de meeste voedingsstoffen. Daarna worden de bladeren gestoomd en gedroogd waarna de nerven voorzichtig verwijderd worden. De gedroogde blaadjes worden vervolgens verpulverd in een grote granieten vijzel totdat er een super fijn zijdeachtig poeder ontstaat: matcha!

Hoe herken je een goede kwaliteit matcha?

Er is verschillende kwaliteit matcha te koop. Zo wordt de hoogste kwaliteit matcha gebruikt voor traditionele theeceremonies en wordt dan ook wel omschreven  als “ceremoniële kwaliteit”. Maar als consument kun je prima kiezen voor de premium kwaliteit omdat het qua smaak niet veel verschilt van de ceremoniële kwaliteit.

Bekijk ons premium kwaliteit matcha assortiment

De laagste kwaliteit matcha wordt gebruikt voor in recepten en heeft ook een bittere smaak omdat hiervoor de oudste blaadjes worden gebruikt. Je kunt goede kwaliteit matcha herkennen aan de:

  • kleur: hoe meer chlorofyl, hoe feller de kleur groen (lage kwaliteit is donkerder groen)
  • smaak: hoe meer l-theanine, hoe zachter de smaak (lage kwaliteit is bitter)
  • poeder: dit moet extreem fijn zijn en zijde achtig aanvoelen (lage kwaliteit is korreliger)
  • herkomst: over het algemeen komt de beste matcha uit Japan
  • prijs: een goede kwaliteit matcha zie je terug in de prijs