waarom kurkuma healthy is en hoe je het meest van de gezondheidseffecten merkt

Er bestaan verschillende soorten kurkuma, maar geelwortel ofwel curcuma longa is veruit de bekendste. Niet in de laatste plaats vanwege de gezondheidbevorderende eigenschappen.

Geelwortel (andere benamingen zijn turmeric of koenjit) is in de Indiase keuken een belangrijke smaakmaker. Het geeft gerechten niet alleen een mild bittere smaak, maar ook een gele kleur. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in kerriemengsels (curry), piccalilly en zelfs margarine. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt om het veel duurdere saffraan te vervangen, vandaar de naam “Indiase saffraan”. De Indiase bevolking consumeert dagelijks 2-2,5 gram gedroogde geelwortel (met 60-200 mg curcuminoïden); dit in tegenstelling tot ons westerlingen. Wij gebruiken beduidend minder van dit kruid in ons eten.

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Geneeskrachtige eigenschappen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vele geneeskrachtige eigenschappen zijn toe te schrijven aan de in kurkuma aanwezige geeloranje curcuminoïden. Dit is tevens de meest vertegenwoordigde stof in kurkuma . Door het gebruik van kurkuma-extracten met daarin een zeer hoog gehalte curcumine (90-95%) kunnen aanzienlijk sterkere effecten worden bereikt dan onbewerkte kurkuma met daarin 2-9% curcumine.

Waar is kurkuma goed voor?

Het ondersteunt de normale werking van hart en bloedvaten, draagt bij aan een normaal cholesterolgehalte en ondersteunt de normale functie van de spijsvertering.

Opneembaarheid

Kurcuma kan het beste in combinatie met zwarte peper worden ingenomen, omdat het zonder zwarte peper slecht door de darmen wordt geabsorbeerd. Voeg daarom peper aan je eten toe wanneer je het kookt. Kurkuma is ook verkrijgbaar als capsules, daar is vaak peper extract aan toegevoegd. Nog niet zo lang geleden is er een nieuwe techniek ontdekt om ervoor te zorgen dat je het uit capsules gemakkelijk opneemt. De curcumine wordt verpakt in een vetachtig deeltje dat bestaat uit speciaal geselecteerde vetten die van nature ook in onze voeding voorkomen. Deze technologie verhoogt de opneembaarheid en zorgt ervoor dat het veel beter opneembaar is dan standaard kurkuma producten! Weten welke supplementen dat zijn? Klik dan hier: Kurkuma.

De optimale dosering

De optimale dosering is niet bekend. Gedroogde kurkuma wortels bevatten gemiddeld 3-5% curcumine. In het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 600-800 mg curcumine in supplementvorm geadviseerd. Let bij aankoop van een supplement daarom op de concentratie curcumine die op het etiket staat.

Veilig gebruik

Het is veilig te gebruiken voor de meeste volwassenen. Bij bloed verdunnende medicijnen of medicijnen die een effect hebben op de bloedplaatjes wordt het alleen afgeraden. Gebruik wordt ook afgeraden wanneer men last heeft van galstenen, maagzweren, overtollig maagzuur, galgang obstructie of bij zwangerschap. Hoge doseringen of langdurig gebruik kunnen verteringsproblemen of diarree veroorzaken.

Onze productspecialisten zitten elke werkdag voor je klaar om al je persoonlijke vragen te beantwoorden. Is iets nog niet duidelijk? Schroom dan niet en klik op de chat rechtsonder in de hoek van deze link.

2017-09-15T10:25:01+00:00 15-09-2017|

About the Author: