Vitamine D: een goede aanvulling in de herfst

Vooral nu het kouder wordt en de zon zich steeds minder vaak laat zien, zul je vaker horen over het belang van het extra slikken van Vitamine D. Dat heeft een reden: de warme zonnestralen zorgen niet alleen voor een fijn gevoel op je huid, maar zorgen ook voor de aanmaak van deze vitamine.

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Waarom is Vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is van toepassing op meerdere functies in het lichaam. Zo ondersteunt het de afweer (immuunsysteem) van het lichaam, is het goed voor de spieren en belangrijk voor een sterk gebit. Daarnaast wijzen diverse onderzoeken uit dat een gebrek aan zonlicht (en dus vitamine D) zorgen voor een lusteloos, depressief gevoel. Omdat de dagen korter worden en de zon zwakker is in de herfst en winter, wordt er vaak een link gelegd tussen lage waardes aan vitamine D en een winterdip.

Vitamine D en calcium voor de botten

Vitamine D heeft nog een andere functie: het draagt namelijk bij aan een goede opname van calcium uit voeding. Samen zijn ze dus van belang voor de opbouw van sterke botten. Daarnaast is Vitamine D ook erg belangrijk voor vrouwen in de menopauze, omdat het door goede opname van calcium helpt om het verlies van botmineralen in de menopauze te verminderen. Bij een te lage botmineraaldichtheid wordt het risico op botbreuken door osteoporose groter.

De aanmaak van Vitamine D

Ieder mens maakt zelf tussen de 70 en 90% van de benodigde hoeveelheid Vitamine D aan. Daarvoor is wel zonlicht nodig, want de aanmaak in ons lichaam gebeurt onder invloed van UV-straling.

Vitamine D in voeding

Daarnaast kun je ook Vitamine D uit voeding halen, echter in beperkte mate. Zo zit er Vitamine D3 in vette vis zoals haring, makreel en zalm. Ook roomboter, volle zuivel en vet vlees bevat een beetje Vitamine D3. Hoewel D3 van oorsprong alleen voorkwam uit dierlijke producten, is het tegenwoordig ook mogelijk om dit uit wolvet of lichen (korstmos) te halen. De vitamine D3 uit lichen is geschikt voor zowel vegetariërs en veganisten.

Een andere (vegetarische) vorm van Vitamine D is D2, wat van nature in paddenstoelen en schimmels voorkomt. Ook is er recentelijk een wetenschappelijk artikel gepubliceerd waarin onderzoekers keken naar Vitamine D2 in chocolade. Door de fermentatie en zondroging van chocolade is het volgens de onderzoekers waarschijnlijk dat cacaobonen tijdens fermentatie worden besmet met onschuldige schimmels, dat zorgt voor de stof ergosterol, wat onder zonlicht omgezet kan worden in Vitamine D2. Om aan te tonen hoeveel Vitamine D2 er echt in pure chocolade zit moet wel nog verder onderzoek gedaan worden.

Lezen welke vorm van Vitamine D het best opneembaar is? Lees dan ons eerder blog.

Winterdip en Vitamine D?

Hoewel lichttherapie gunstig kan zijn voor het verminderen van je winterdip, zorgt een lichtlamp niet voor de aanmaak van Vitamine D. De reden dat een lichtlamp toch kan helpen, is omdat deze de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) en melatonine (‘slaaphormoon’) op positieve manier kan beïnvloeden.

2018-10-24T05:02:57+00:00 23-10-2018|

About the Author:

Sinds kleins af aan heb ik een interesse gehad voor voeding en beweging. Van mijn ouders kreeg ik de liefde voor koken (en eten!) mee en mijn energie kon ik kwijt in sporten. Bij Vitaminstore komen deze interesses samen met mijn studies in taal en communicatie: ik mag over de nieuwste producten en trends op het gebied van gezondheid schrijven op dit blog en social media. Erg leuk! Als je trouwens nog tips, suggesties of vragen hebt kun je me altijd mailen op [email protected] Misschien verschijnt het dan wel op dit blog!