Toegegeven: bloemkool is niet het meest sexy eten dat er bestaat. Maar met de opleving van vegetarisch en vegan eten zijn er tal van recepten met bloemkool die niet alleen hip, maar ook erg smaakvol zijn. Bovendien heeft deze groente ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen. Lees hieronder waarom je veel bloemkool zou moeten eten, en probeer het lekkere recept uit! 

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

De laatste jaren is er een ware opleving aan lekkere, vega(n) recepten met veel groenten als basis. Pompoen, boerenkool en bieten spelen bijvoorbeeld in veel vleesvrije recepten een hoofdrol. Maar ook bloemkool wint langzaam aan populariteit. Het is namelijk een bijzonder lichte, koolhydraat-arme groente die toch vult. Daarom wordt bloemkool ook wel gebruikt als vervanging voor bijvoorbeeld rijst. En wist je dat je er ook makkelijk tortilla wraps van kunt maken? Een hele diverse groente dus, die vol voedingsstoffen zit.

5 redenen waarom bloemkool zo goed voor je is

Vitamine C-bom

In 100 gram bloemkool zit 22 mg Vitamine C. Dat is al 30% van de aanbevolen hoeveelheid Vitamine C per dag! Vitamine C draagt onder andere bij aan de vorming van collageen, wat de conditie van de huid helpt te ondersteunen. Daarnaast werkt Vitamine C als antioxidant. Meer weten over de voordelen van Vitamine C, vooral in de zomer? Lees dan hier ons blog.

Andere anti-oxidanten

Naast Vitamine C zitten er ook een tal van andere antioxidanten in bloemkool. Het bevat bijvoorbeeld fytonutriënten die je lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

Sterke spieren en botten

Calcium draagt bij aan de instandhouding van sterke botten, is belangrijk voor een normale spierwerking en bevordert ook nog eens de spijsvertering. Hoewel veel mensen calcium met melk associëren, zijn er veel andere manieren om aan je dagelijkse behoefte (zo’n 1 gram voor een gemiddeld volwassen persoon) te komen. Bloemkool is een uitstekende bron van calcium, met 25 mg per 100 gram.

Goed voor de bloeddruk

Om de vochtbalans in je lichaam in balans te houden werkt kalium nauw samen met natrium. Zout is de belangrijkste vorm van natrium in onze voeding. Als je teveel zout binnenkrijgt, raakt je vochthuishouding uit balans, wat kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Kalium werkt dit effect weer tegen. Bloemkool is met 224 mg per 100 gram erg rijk aan kalium. Lekker veel van eten dus!

Goede vervanging

We noemden het al eerder: bloemkool is een diverse groente waar je veel kanten mee op kunt. Voor mensen die graag koolhydraat-arm eten, is bloemkool een goed alternatief voor brood, rijst en aardappel. Maak bijvoorbeeld eens bloemkoolrijst, of aardappelpuree op basis van bloemkool. Of probeer de bloemkoolsoep hieronder!

Curry-bloemkoolsoep (uit Fit Vega(n) Food)

Wat heb je nodig?

100 g quinoa
1 bloemkool
240 g kikkererwten
½ rode chilipeper
1 bouillonblokje
1 el gemalen kurkuma
Groene currypasta
Versgemalen peper
Zeezout
1 el tahin

Zo bereid je de soep

Spoel de quinoa af. Kook de bloemkool met de quinoa in 10 minuten gaar. Giet af en bewaar het kookvocht. Houd een paar bloemkoolroosjes achter. Meng de rest van de bloemkool met de kikkererwten en rode peper in een keukenmachine tot een gladde soep. Giet de soep terug in een soeppan en voeg het bouillonblokje, de kurkuma, de quinoa en de currypasta toe. Warm de soep even door. Voeg ten slotte de achtergehouden bloemkoolroosjes toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Roer op het laatste moment wat tahin door de soep.