Door de vergevorderde wetenschap komen we steeds meer te weten over het effect van voedingsstoffen op het menselijk lichaam. Een van de stoffen die nog weleens ter discussie staat is jodium. Er is de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan. Eten we met z’n allen teveel? Of misschien juist te weinig? 

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

De functie

Jodium is een mineraal of eigenlijk een sporenelement dat bijdraagt aan de productie van schildklierhormonen en het normaal functioneren van de schildklier. Een goed werkende schildklier is belangrijk voor een goede groei van het lichaam (normale groei van kinderen), de ontwikkeling van het zenuwstelsel en ondersteuning van de energiestofwisseling. De belangrijkste pluspunten van voldoende jodium zijn duidelijk:
– Jodium ondersteunt het natuurlijke groeiproces van kinderen
– Jodium is goed voor je concentratie, je geheugen en het behoud van een heldere geest
– Jodium ondersteunt de normale energiehuishouding
– Voldoende jodium in je lijf ondersteunt je leervermogen

De aanbevolen hoeveelheid

Volgens de adviesorganen van de overheid is het voldoende als je als volwassenen persoon ongeveer 150 microgram per dag binnenkrijgt. Voor zwangere vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven ligt dit gewicht iets hoger. De veilige bovengrens voor volwassenen, zwangere vrouwen en lactatie is 600 mcg, voor kinderen geldt 200 mcg. Als je van jezelf weet dat je een verstoorde werking hebt van je schildklier, kan een te hoge jodiuminname wel gevaarlijk zijn. Je (huis)arts kan je hier meer over vertellen.

Waar zit het in?

Het spoorelement zit van nature in zeewater, aarde en drinkwater. Via vis en groenten komt de jodium in onze voedselketen terecht. Maar het Nederlandse menu is normaal gesproken niet zo erg rijk aan jodium. Daarom is in de Voedsel Warenwet vastgelegd dat een aantal producten verrijkt mogen zijn met jodium, zoals brood(vervangers), vlees(vervangers) en bakkers- en keukenzout.

Supplementen

Bak jij je eigen brood en gebruik je daarvoor geen bakkerszout? Of koop je biologisch brood waarbij geen bakkerszout gebruikt is? Dan kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Om de normale functie van je schildklier en je schildklierhormonen te ondersteunen, kan het dan slim zijn om jodiumsupplementen te gebruiken. De meeste voedingssupplementen die rijk zijn aan jodium, bevatten Kelp, ook blaaswier genoemd. Kelp is een zeewiersoort. Door de inname van Kelp, krijg je buiten jodium nog andere goede spoorelementen binnen die in de zee voorkomen. Van kauwtabletten tot bruistabletten tot capsules, de supplementen van Vitaminstore komen in verschillende vormen. Daardoor kun je een variant kiezen die past bij je leeftijd en eetgewoonte