Langzame eiwitten en snelle eiwitten. Het verschil daartussen

Er zijn ongeveer 50 voedingsstoffen bekend, die bijdragen aan het functioneren van je lichaam. Deze voedingsstoffen worden opgedeeld in twee categorieën; eiwitten, vetten en koolhydraten vallen onder de macrovoedingsstoffen. Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn microvoedingsstoffen. Al deze voedingsstoffen dragen bij aan de fysiologische functies van mensen. Ze ondersteunen en regelen alle processen die in het lichaam plaatsvinden, zoals opbouw van spieren, botten, cellen, organen en bloed. Eiwitten kunnen zelfs van invloed zijn op de hormoonhuishouding.

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

De functie van eiwitten

Eiwitten zijn bouwstoffen. Alle eiwitten die je opneemt, worden door je lichaam omgezet in aminozuren. Het bloed transporteert deze aminozuren naar je lever, die ze verder verwerkt. Vanuit je lever worden de aminozuren verspreid naar weefsels in het lichaam die het eiwit op dat moment nodig hebben. Een aantal eiwitten worden essentieel genoemd. Je lichaam kan deze eiwitten niet zelf maken, dus moet je ze via voeding naar binnen krijgen.
De snelheid waarmee een bepaalde eiwitsoort opgenomen kan worden door je bloed, varieert per type aminozuur. Er zijn eiwitten die sneller worden afgebroken en getransporteerd en eiwitten die juist langzaam door het lichaam worden omgezet. De snelheid van afbreken beïnvloedt daardoor mogelijk ook de opbouw, afbraak en opslag van eiwitten in het lichaam.

Langzame en snelle eiwitten

Net als bij langzame en snelle koolhydraten het geval is, speelt de vraag of snelle of langzame eiwitten verschillende effecten hebben op het gebied van spierherstel en spiergroei. De vraag rijst, of dat je door bijvoorbeeld wei (een snel eiwit) te gebruiken, sneller spierherstel en spiergroei kan bereiken. Of moet je daarvoor juist caseïne eiwitten, langzame eiwitten, gebruiken?

Snelle eiwitten

Eiwitten kunnen bijdragen aan spierherstel en groei van de spiermassa. Als je fanatiek hebt getraind, is de kans groot dat er allemaal minuscule scheurtjes in je spieren zijn ontstaan. Snelle eiwitopname tijdens of direct na het sporten zorgt voor een snelle opname van bouwstoffen in de spieren, zodat er sneller herstel kan optreden.

Langzame eiwitten

Door langzame eiwitten op te nemen, creëer je een ander effect dan met snelle eiwitten. Langzame caseïne eiwitten worden gedurende een aantal uren na inname gedoseerd afgegeven. Je spieren krijgen hierdoor ondersteuning om tijdens een langere periode van rust te herstellen en te groeien. De voorkeur is dan ook om langzame eiwitten in te nemen voordat je naar bed gaat.

Producten met veel eiwitten

Langzame eiwitten zitten bijvoorbeeld in de voedingsproducten:
– Kipfilet, zalmfilet en kalkoenfilet
–  Eieren
– Magere kwark en yoghurt
Het snelle eiwit wei is een bijproduct dat bij de kaasproductie vrij komt. Wei zit in kleine mate in melk, maar er zijn verder niet echt eetbare producten te noemen waar wei als voedingsstof in zit.

Er zijn snelle en langzame eiwitshakes te verkrijgen, in verschillende smaken, zoals chocolade, vanille of banaan. De eiwitpoeder kan worden opgelost in water, melk of vruchtensap. Het is ook op te lossen in brood- of pannenkoekendeeg. Shakes zijn geen vervanging van natuurlijke eiwitten, zie het slechts als aanvulling.

2017-03-01T10:50:33+00:00 01-03-2017|

About the Author: