Een goed begin is het halve werk. Veel scholen besteden tegenwoordig, terecht, aandacht aan het belang van een goed ontbijt. Maar liefst één op de zeven kinderen in Nederland gaat zonder ontbijt naar school en niet ontbijten zorgt voor een lage bloed- suikerspiegel en concentratieverlies of vermoeidheid. 

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Wanneer je wel ontbijt kun je dat beter gezond doen. Kinderen die als ontbijt een wit broodje jam of hagelslag eten krijgen te maken met een suikerdip. De snelle stijging van de bloedsuikerspiegel die wordt veroorzaakt door de jam en het tarwe wordt namelijk gevolgd door een verhoogde afgifte van insuline en een snelle daling van de bloedsuikers.

Wil je jezelf of je kinderen echt laten profiteren van het ontbijt dan lijkt haver misschien wel het duurzame alternatief! Haver geeft over een langer traject energie aan het lichaam en zit ook nog eens bomvol voedingsvezels. Dat bordje havermout van vroeger blijkt achteraf toch zo gek nog niet!

Speciaal voor onze gezondheidsbewuste klanten heeft Vitaminfood vier supergezonde ontbijtmixen ontwikkeld:

Omega Energy is een krachtige ontbijtmix op basis van haver, noten en zaden en afgemaakt met een modern tintje powerfoods: quinoa, goji en chia

Superfruit Energy een krokante havermix met kokos gecombineerd met de super- vruchten framboos en aardbei

Glutenfree Energy deze glutenvrije ontbijtmix bevat een basis van haver en gepofte amaranth levert de nodige vetzuren dankzij lijnzaad, pompoenpitten en paranoten en bevat zelfs lekkere stukjes appel

Een paar bijzondere ingrediënten onder de loep:

Haver De opkomst van mais en tarwe, dat tegenwoordig zelfs in de winter nog geoogst kan worden, deed het aandeel van haver in de landbouw vanaf halverwege de twintigste eeuw dramatisch kelderen. Dankzij de aandacht voor de glutenintolerantie en dientengevolge sterke opkomst van de glutenvrije producten (haver is van nature glutenvrij) wint haver sinds 2004 in Nederland weer sterk terrein.

Voedingswetenschappers uit Wageningen zien haver als echt krachtvoer. Haver is rijk aan betaglucanen die goed zijn voor behoud van een normale cholesterolspiegel, als voedingsbron dienen
voor de darmflora en zelfs helpen bij het behoud van een normale hormoonbalans. Haverolie bevat essentiële vetzuren en het aminozuursamenstelling van de goed verteerbare eiwitten van haver sluiten goed aan bij de lichamelijke behoefte. Last but not least: haver is een excellente bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Gluten: nee

Spelt Spelt lijkt te profiteren van de anti-tarwe beweging die meer en meer consumenten lijkt te beïnvloeden. Speltbrood, crackers, beschuit…eigenlijk is spelt niets anders dan een soort tarwe met een groot verschil: tarwegranen worden ‘geraspt’ terwijl spelt dankzij de hardere buitenlaag wordt geplet.

De hardere schil om de korrel zorgt ervoor dat de inhoud van de graankorrel veel meer actieve voedingstoffen bevat. Niet alleen in de bewerking is spelt een moeilijker graansoort. Spelt groeit slecht op kunstmest, wordt voornamelijk biologisch geteeld, en is veel gevoeliger voor weersomstandigheden dan tarwe. Spelt bevat ongeveer 20% meer eiwit dan standaard tarwe. In tegenstelling tot wat er gedacht wordt, bevat spelt wel gluten.
Gluten: ja

Amaranth Amaranth was het tarwe van de oude Azteken. Sinds 1970 wordt Amaranth weer op iets grotere schaal geteeld. Amaranth van oorsprong afkomstig uit Midden Amerika is geen graansoort, het meel wordt gemaakt uit de zaadjes van de plant en is glutenvrij. Amaranthmeel is tevens bron van fytosterolen en het bijzondere antioxidant squaleen. Amaranth is rijk aan eiwitten, vezels en lysine, een essentieel aminozuur. De Amaranthzaadjes in de ontbijtmix van Vitaminstore zijn gepoft.
Gluten: nee