welke kruiden passen bij de kou? ayurveda

In elk jaargetijde werkt je spijsvertering anders. Dit komt goed uit, aangezien onze voeding in de verschillende jaargetijden ook verandert. Het is niet voor niets dat je bij koud en guur weer opeens een onweerstaanbare trek krijgt in zwaarder en meer eten. Onbewust ben je zo bezig om je vata, pitta en kapha in balans te brengen/houden. Als vanzelf eten je in de koude seizoenen warme en voedzame gerechten zoals een ‘lekker bakkie snert’ en andere maaltijdsoepen, stamppotten en ovenschotels. Ook geeft de Ayurveda in herfst en winter de voorkeur aan o.a. een warm ontbijt als havermoutpap, noten en gedroogde vruchten.

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Kruiden spelen een belangrijke rol in de Ayurveda

Ze geven niet alleen een heerlijke smaak aan je gerechten, maar werken ook stimulerend op de spijsvertering en stofwisseling. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, gember, anijs, kardemom, zoethout, venkel, kruidnagel en basilicum. Deze kruiden zijn veelal ook terug te vinden in de vele heerlijke theeën die volgens de Ayurvedische leer op de markt gebracht zijn; ze werken absoluut verwarmend en stimulerend op die koude, natte, donkere dagen.  Verkoelend fruit kan trouwens op simpele wijze ‘verwarmend’ gemaakt worden. Dit bereik je al door b.v. wat kaneel over de vruchten te strooien.

Kaneel
Heeft een heerlijke geur en is een echte smaakmaker in voornamelijk zoete gerechten (krijg je ook spontaan trek in appeltaart?). Van oudsher gebruikt men kaneel o.a. bij diabetes type 2 (om de bloedsuikerspiegel te reguleren), bij verkoudheid en bij menstruatie- en spijsverteringsklachten.

Anijszaad
Heeft ook een gunstige invloed op het spijsverteringssysteem. Het wordt veelal ingezet bij buikkrampen en het kalmeert de maag. Anijs is tevens een vriend voor de luchtwegen; het heeft ontsmettende en slijmverdunnende eigenschappen. Vanwege de zoete smaak is anijs ook erg geliefd bij jonge kinderen.

Kardemom
Is een plant uit het Indiase regenwoud die bij ons voornamelijk bekend is als toevoeging in speculaas. Naast smaakmaker wordt deze verwarmende specerij ook traditioneel ingezet voor medicinale doeleinden. Toevoeging van kardemom maakt het eten beter verteerbaar en biedt tevens hulp bij o.a. misselijkheid en een slechte adem.

Zoethout
Is een snack die zowel in gezondheidswinkels als in snoepwinkels te verkrijgen is; het is zowaar goed voor het gebit! In de Ayurveda wordt zoethout veelal ingezet om hoest tegen te gaan. Het heeft een slijmverdunnende en ontstekingsremmende werking en is verzachtend bij keelpijn. Tevens geeft zoethout de maag rust. Zoethout is niet voor iedereen gunstig. Mensen met nierproblemen of een hoge bloeddruk kunnen zoethout beter laten voor wat het is.

2017-10-08T17:30:57+00:00 08-10-2017|

About the Author: