Koken en eten behoren zeker tot mijn hobby’s. Toch is een tijdje niet eten, dus detoxen, al een langgekoesterde wens. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen en ben heel benieuwd hoe ik erop zal reageren. Een detox is alleen iets wat er, zo is gebleken, niet snel van komt. Elke week is er wel weer een ander excuus: etentjes, verjaardagen, etc. Nu is het moment dan toch aangebroken. Ik ga even 12 dagen van de ‘eet/drink/gezelligheidsradar’. 

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Banyancentre Bussloo.

Na wat research vind ik een detox en yoga retreat bij het Banyancentre in Bussloo, ik ben daar al eerder geweest en vind dat een heerlijke plek. Elke dag zijn er vier momenten waarop je een juice krijgt. In de ochtend en avond wordt er yogales gegeven door Mirjam en overdag geeft Ireen interessante workshops over voeding en de theorie achter het detoxen. Banyancentre is onderdeel van Thermen Bussloo en daarom mag je onbeperkt gebruik maken van alle saunafaciliteiten. Ik neem elke ochtend een duik in het zwembad, gevolgd door de sauna en dit maakt die lege maag dubbel en dwars goed!

yoga en detox 5

(Foto: Mirjam en Ireen)


Hoe meer het lichaam bezig is toxines op te ruimen, hoe minder het toekomt aan het verwerken en opnemen van voedingsstoffen.

 

Waarom een detox?

Eenvoudig gezegd is detoxen minder gifstoffen binnenkrijgen en opgeslagen gifstoffen verwerken. Je helpt en ondersteunt je lichaam met het natuurlijke reinigingsproces. De hoofdrolspeler van de detox is je lever. Iedere dag worden daar honderden afvalstoffen verwerkt. Ireen legt tijdens een van de workshops uit dat wanneer je lever meer afvalstoffen binnenkrijgt dan dat het kan verwerken, deze stoffen ergens in je lichaam worden opgeslagen. “Hoe meer het lichaam bezig is toxines op te ruimen, hoe minder het toekomt aan het verwerken en opnemen van voedingsstoffen, maar ook aan reparatie en opbouw van cellen en weefsels en aan vetverbranding en energieversterking. Door te sapvasten krijgt je spijsverteringsstelsel even rust en heeft je lichaam tijd om toxines te verwerken en af te voeren.” De sappen die je krijgt tijdens de detox geven je lever de vitamines en mineralen die het nodig heeft bij dit proces en ze zijn nog lekker ook!

Let’s start!

Banyancentre verzorgt vooraf een briefing waarin staat wat ik wel en niet mag eten. De detox duurt in totaal 12 dagen. Je begint op maandag, bouwt af t/m donderdag en vanaf vrijdag mag je alleen nog maar sappen t/m zondag. Op maandag begin je weer rustig met de opbouw t/m vrijdag.

Tijd om de zogenaamde ‘gifstoffen’ uit mijn dieet te schrappen.

Mag ik koffie? Nee. Een broodje oude kaas? Nope. Nog een klein bordje eten opscheppen terwijl ik eigenlijk vol zit, gewoon omdat het zo lekker is? Ook niet…De komende dagen gaat de rem erop. Voor mij geen: suiker, zout, bewerkte producten, zoetstoffen, witte rijst, pasta, aardappelen, alcohol en melk- en sojaproducten. Vlees of vis at ik al niet.

 

De lever zuivert het meest tussen 23:00 en 03:00 uur ’s nachts.

Wat mag ik nog wel eten?

Fruit, groenten, verse kruiden (met mate), kiemen, kruidenthee, water, zeegroenten en de eerste twee dagen nog quinoa, bonen, zoete aardappel, geitenkwark, noten en eieren. Daarnaast moet ik elke dag een half uur voor mijn ontbijt een glas lauwwarm water met citroen drinken.

Gezonde inkopen

De eerste dag koop ik ruimschoots aan gezonde tussendoortjes zoals wortels, venkel, bloemkool, etc. Op het moment dat mijn honger op komt zetten wil ik graag iets gezonds in de buurt hebben. Op dag twee en drie merk ik wel dat mijn concentratievermogen achteruit gaat en ik heb last van hoofdpijn. Bovendien ben ik een klein beetje moody en dat heb ik niet zo snel. Ik wil het liefst onder mijn bureau kruipen en er niet meer onder vandaan komen;). De 20 km die ik per dag fiets is nu eigenlijk ook een beetje te veel, mijn energielevel is beduidend minder dan normaal.


In het weekend zijn er korte moeilijke momenten, maar die gaan snel voorbij en het blijkt vooral een mindset.

Vanaf dag vier.

Vanaf dag vier gaat het weer goed, alleen af en toe komt de hoofdpijn terug en daardoor is concentreren lastig. Even een luchtje scheppen helpt overigens. Mijn lichaam lijkt gewend te raken aan weinig voedsel. In het weekend zijn er korte moeilijke momenten, maar die gaan snel voorbij.

Na de detox

Een leuke bijkomstigheid van de detox is dat ik wat kilo’s ben kwijtgeraakt. Daarnaast ben ik eten weer meer gaan waarderen en eet ik sinds de detox minder zout, kleinere porties en ik drink minder koffie, ik was toch best wel geschrokken van de hoofdpijn die ik kreeg door het ‘afkicken’. Het voelt heel lekker dat mijn lichaam even helemaal ‘gereset’ is. Ik heb meer energie en zit beter in mijn vel. Wanneer je na 12 dagen weer mag eten, is eten trouwens zooo lekker!

Je hoeft natuurlijk niet per se in een hotel te detoxen, al is dat wel heel lekker! Wanneer je dit thuis wilt doen, verkopen we bij onze winkels met juicebar sapkuren. Nieuwsgierig? Kom dan langs om je te laten informeren. Kijk voor onze winkeladressen hier.

Tips van Ireen en Mirjam voor tijdens de detox

1. Ga op tijd naar bed. De lever zuivert het meest tussen 23:00 en 03:00 uur ’s nachts.
2. Heb je het koud? Tijdens de detox heb je het eerder koud. Een kruik en warme kleren kunnen helpen. Ook warm/koud douchen helpt. Begin met warm eindig met koud.
3. Last van hoofdpijn? Hoofdpijn is een veelvoorkomend verschijnsel. Zeker bij mensen die normaal koffie drinken, veel water drinken en rustige lichaamsbeweging kunnen voor verlichting zorgen. Aspirines zijn helaas niet toegestaan.
4. Misselijk? Drink verse gemberthee of bijt op een stukje gember.