Wat is vitamine E?

Vitamine E, ook wel tocoferol genoemd, is eigenlijk een verzameling van 8 verschillende vitamine E-achtige stoffen zoals alfa-, bèta, gamma- en delta-tocoferol. Vooral alfa-tocoferolen komen in voeding voor, dit is de best opneembare vorm voor het lichaam. Vitamine E is net als vitamine A, D en K een vetoplosbare vitamine die kan worden opgeslagen in het lichaam.

Ontvang blog updates

Every body happy

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Waar zit Vitamine E in?

Vitamine E zit in veel verschillende soorten voedsel en een tekort komt niet snel voor. Je vindt de vitamine voornamelijk in hoge dosis in plantaardige producten. In dierlijke voeding zit relatief weinig vitamine E. Hieronder de top 5 producten met de meeste vitamine E:

Per 100 gram

Tarwekiemolie 149 mg

Zonnebloempitten 37,4 mg

Hazelnoten 25 mg

Pijnboompitten 24 mg

Amandelen 21,8 mg

Verder vind je ook vitamine E in paranoten, garnalen, pistachenootjes en ei. Zoals je ziet zijn met name noten een goede bron van vitamine E en natuurlijk ook van Omega-3 vetzuren.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E is belangrijk voor het lichaam want het helpt de lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve schade. De beschermende invloed heeft met name betrekking op DNA, proteïne (eiwitten) en lipiden (vetten). Vitamine E wordt vaak als antioxidant toegevoegd aan bijvoorbeeld visoliecapsules en flessen plantaardige olie. Ook is het een bekend ingrediënt in gezichtscrèmes en andere cosmetica.

Hoeveel vitamine E heb ik nodig?

Voor vitamine E is geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vastgesteld maar een referentie inname van 12 mg per dag. Dit  is vele malen lager dan wat in de meeste voedingssupplementen voorkomt. De veilige bovengrens is vastgesteld op 300 milligram per dag. Hoge doseringen (meer dan 268 mg oftewel 400 IE per dag) kunnen een bloedverdunnende werking hebben. Dit is niet persé gevaarlijk maar wel iets om rekening mee te houden, bijvoorbeeld bij gebruik van antistollingsmiddelen en voorafgaand aan een operatie.

Vitamine E suppletie

Mensen die hoge doseringen meervoudig onverzadigde vetzuren innemen, zoals lijnzaadolie, visolie, teunisbloemolie of borage-olie, wordt vaak aanbevolen om extra vitamine E in te nemen om de oxidatie van deze waardevolle maar erg kwetsbare vetzuren tegen te gaan. Over wat een optimale hoeveelheid vitamine E is, kunnen geen exacte uitspraken worden gedaan. Een hooggedoseerde multivitamine zou al genoeg vitamine E leveren (meestal zo’n 50 IE), maar het kan geen kwaad hier nog 100, 200 of 400 IE vitamine E bij in te nemen. Vitamine E supplementen zijn te koop in capsule- en druppelvorm