Rode Gist Rijst is een door gist gefermenteerde rijstsoort (niet te verwarren met de rode rijst die je geserveerd krijgt in een Thais restaurant). Het is de gist die de rijst haar rode kleur geeft; door gewone rijst te laten fermenteren met de Monascus purpureus gist worden de rijstkorrels donkerrood. Rode gist rijst wordt ook wel Xuezhikang of Rode Koji genoemd. 

Ontvang blog updates

No spam guarantee.

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Rode Gist Rijst voeding

Rode gist rijst wordt al duizenden jaren gegeten in Aziatische landen en gebruikt als natuurlijke kleurstof, smaakmaker en ingezet ter ondersteuning van de gezondheid. In Nederland wordt het alleen in supplement vorm gebruikt. 

Waar is Rode Gist Rijst goed voor?

Tijdens het fermentatieproces ontwikkelen er specifieke stoffen die kenmerkend zijn voor de rode gist rijst. De gefermenteerde rijst bevat onder andere monacolines. Een van deze monacolines is monacoline K, waarvan in meerdere gedegen onderzoeken is aangetoond dat het, bij een dosis van 10 mg per dag, helpt bijdragen tot het behoud van een normaal cholesterol gehalte.

Rode Gist Rijst suppletie

Rode gist rijst supplementen zijn te verkrijgen in losse tabletten en capsules. Wanneer je kiest voor Rode gist rijst suppletie, is het belangrijk om daarnaast Q10 en vitamine D3 bij te slikken. Het is namelijk bekend dat monacoline K de aanmaak van beide stoffen in het lichaam verlaagt. Het is belangrijk dat rode gist rijst van goede kwaliteit is en gegarandeerd vrij is van het mycotoxine citrinine, een voorbeeld van zo’n supplement is Rode Gist Rijst Extract.