Vetten hebben we lange tijd vermeden uit onze voeding omdat ze als slecht werden bestempeld en als dikmakers werden gezien. Hier speelden voedselproducenten handig op in door “vetvrije” en “0% vet” producten op de markt te brengen. Gelukkig zijn deze tijden voorbij en weten we dat vetten essentieel zijn voor een gezond lichaam. Langzaamaan is het tij gekeerd en genieten we weer van avocado op ons brood en een handje noten als tussendoortje. Dit soort producten bevatten namelijk vetzuren zoals Omega 3, Omega 6 en Omega 9 die goed zijn voor je lichaam. Vooral de Omega 3 vetzuren EPA en DHA worden geroemd om hun belangrijke bijdrage aan onze gezondheid maar Omega 6 en Omega 9 mogen zeker niet vergeten worden. 

Ontvang blog updates

Every body happy

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Wat is Omega 3

Omega 3 is een groep van 3 meervoudig onverzadigd vetzuren namelijk alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Plantaardige voeding bevat alleen ALA en in dierlijke voeding vind je de vetzuren EPA en DHA. Omega 3 vetzuren zijn in al onze cellen aanwezig waar ze een belangrijke rol spelen voor de gezondheid. ALA (alfa linoleenzuur) is als enige van de drie een essentieel vetzuur omdat het niet door het lichaam kan worden aangemaakt. We moeten het dus uit onze voeding halen om het binnen te krijgen. ALA kan door je lichaam omgezet worden naar EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) maar helaas verloopt deze omzetting in je lichaam moeizaam terwijl EPA en DHA juist zo ontzettend belangrijk zijn voor je gezondheid. Het is daarom dus belangrijk ook voldoende EPA en DHA uit je voeding te halen. De belangrijkste bron van EPA en DHA is vette vis zoals zalm, haring, sardines, makreel en forel. De optimale dosering EPA en DHA samen ligt tussen de 500 mg en 1000 mg per dag. Dat staat gelijk aan 2 x per week vette vis eten. ALA vind je in lijnzaad, chiazaad, pistache, hennepzaad en walnoten. Omega 3 vetzuren ondersteunen je lichaam op verschillende vlakken. Zo is DHA goed voor je gezichtsvermogen en je hersenfunctie. EPA en DHA zijn beide goed voor het hart, de instandhouding van een normale bloeddruk en een normaal vetgehalte in het bloed. ALA draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. 

Wat is Omega 6 

Omega 6 bestaat uit de meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA) waarvan linolzuur essentieel is. Dit vetzuur moeten we dus uit onze voeding halen en dat is belangrijk want het helpt onder andere het cholesterolniveau gezond te houden, wat bijdraagt aan een goede doorstroming van het bloed. Vanuit linolzuur kan GLA en AA worden aangemaakt door het lichaam. GLA (Gamma Linoleenzuur) is een belangrijk onderdeel van je celwanden en ondersteunt onder andere het natuurlijke vermogen van de huid om vocht vast te houden. Het nadeel van linolzuur is dat een overschot (wat niet wordt omgezet naar GLA) en een tekort aan EPA en DHA zorgen voor een verhoogde aanmaak van het ontstekingsbevorderende AA (arachidonzuur). Het is daarom belangrijk om een gezonde vetzuur balans tussen Omega 6 en Omega 3 te behouden in het lichaam. Een optimale balans tussen beiden zou ongeveer 4:1 moeten zijn maar in Nederland is het verschil tussen beide vetzuren vaak vele malen groter namelijk tussen de 10:1 en 20:1. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat er teveel omega 6 in onze voeding zit en we te weinig EPA en DHA binnenkrijgen. Omega 6 zit veel in dierlijke vetten (vlees) en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Plantaardige oliën vind je terug in bijna alle voorverpakte voeding zoals, soepen, koek, margarine en broodbeleg. 

Wat is Omega 9

Omega 9 is in tegenstelling tot Omega 3 en Omega 6 een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Daarnaast zijn Omega 9 vetzuren niet essentieel voor het lichaam omdat we het zelf kunnen aanmaken. Toch is het goed om er voor te zorgen dat je voldoende omega 9 vetzuren binnenkrijgt via voeding vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het gaat dan met name om het omega 9 vetzuur, oliezuur wat onder andere veel voorkomt in olijfolie. Oliezuur draagt namelijk bij aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Andere rijke bronnen van oliezuur zijn noten (notenolie) en sesamzaad (sesamzaad olie). Een tekort aan omega 9 komt weinig voor omdat we het voldoende uit onze voeding kunnen halen. 

Wil je meer weten over Omega 3, Omega 6 en Omega 9? De Health Coaches van Vitaminstore beantwoorden al je vragen via de online chat op vitaminstore.nl.