“250 gram groenten per dag” luidt het advies van het Voedingscentrum maar vanuit de orthomoleculaire voedingswetenschap ligt een optimale hoeveelheid groenten een stuk hoger namelijk minimaal 400 à 500 gram groenten per dag. Groenten zijn namelijk enorm belangrijk vanwege hun vezels (waarvan je dagelijks zo’n 30 à 40 gram nodig hebt) en micronutriënten zoals vitamines en mineralen. 250 gram groenten bevat slechts 11 gram vezels en helaas zijn de micronutriënten de laatste decennia juist afgenomen in groenten en ook het fruit. Hoe het komt dat de voedingswaarde is gedaald daar gaan we wat dieper op in. 

Ontvang blog updates

Every body happy

Ik ga akkoord met de voorwaarden

Bodemuitputting

Bodemuitputting wordt onder andere veroorzaakt doordat de vraag naar groenten toeneemt maar de ruimte voor landbouw afneemt. Boeren zijn hierdoor aangewezen op hetzelfde stuk land waardoor de bodem geen kans krijgt zich te herstellen. Daarnaast wordt er vaak maar 1 soort gewas op dezelfde plek verbouwd waardoor elke keer dezelfde voedingsstoffen uit de aarde worden gebruikt. Een uitgeputte bodem zorgt vooral voor een  afname van mineralen in onze groenten omdat mineralen uit de grond gehaald moeten worden. Verder zorgt het gebruikt van bijvoorbeeld kunstmest en onkruidverdelgers ook voor afname van micronutriënten in groenten.

Veredeling van zaden

Veredelde zaden zijn zo gekweekt (gemanipuleerd) dat ze alleen de goede erfelijke eigenschappen bevatten die belangrijk zijn voor een goede oogst en verkoop. Bij het veredelen van zaden wordt er gekeken naar:

  • Hoge opbrengst per plant of per hectare
  • Optimale smaak
  • Optimale esthetische kenmerken (bijv. sierplanten of fruit)
  • Resistentie tegen ziektes
  • Goede aanpassing aan omstandigheden (bodem, weer)

Tegenwoordig moeten de groenten in de supermarkt er allemaal hetzelfde uitzien en mogen ze geen plekjes en vlekjes meer hebben. Daarnaast wordt de smaak ook flink aangepast naar de wensen van de consument. Zo wordt fruit steeds zoeter (dit betekent dus meer suiker) en misschien is het je al eens opgevallen dat spruitjes en witlof niet meer zo bitter zijn als vroeger. Dit betekent dat voedzame stoffen (zoals in dit voorbeeld de bitterstoffen; o.a. erg goed voor de lever) worden verwijderd om de smaak te veranderen. Ook worden groenten tegenwoordig zo gekweekt dat ze meer vocht bevatten zodat ze er groot en voluptueus uitzien. Je kunt je voorstellen dat dit alles bij elkaar niet ten goede komt aan de voedingswaarde van de verschillende soorten groenten. En zoals je ziet in bovenstaande rijtje wordt er niet gekeken naar een optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Onrijp oogsten en lange bewaartijd

Fruit wordt van over de hele wereld naar ons land geïmporteerd. Om er voor te zorgen dat het lang goed blijft wordt het fruit nog voordat het rijp is geplukt. Dit betekent dus dat de zon niet zijn werk optimaal heeft kunnen doen en het fruit niet zijn optimale voedingswaarde heeft behaald. Na het plukken wordt fruit ook nog eens een tijd lang bewaard voordat het de verkoop in gaat hierdoor neemt ook de voedingswaarde af. Hetzelfde geldt voor groenten wat geoogst wordt en nog voor lange tijd in koelcellen wordt bewaard voordat het bij jouw in je mandje ligt. 

Advies Vitaminstore

Het is dus extra belangrijk om voldoende groenten en fruit binnen te krijgen. Het advies is om dagelijks minimaal 400 à 500 gram groenten te eten en 2 stuks fruit. Wissel ook dagelijks af zodat er variatie ontstaat in welke groenten en fruit je eet. Kies bijvoorbeeld voor verschillende kleuren, elke kleur wordt namelijk gevormd door specifieke voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Vind je het lastig om dagelijks aan je portie groenten en fruit te komen dan kun je er voor kiezen om aanvulling te zoeken in de vorm van suppletie. Een multivitamine waarin alle essentiële vitamines en mineralen zijn samengebracht kan dan uitkomst bieden. Er zijn een hoop multivitamines te koop, laat je daarom goed adviseren door onze Health Coaches (in de winkel of online via de chat) welke het beste bij jou past.